Alle soorten en maten

We hebben er heel wat over de vloer gehad. Wat een lastige markt is dit. We hebben de mannen (ja alleen maar mannen) gehad die zonder blikken of blozen durfden te beweren dat een rendement van 100% mogelijk was. Daar hebben we verder maar niet op gereageerd. Maar ook hebben we ze gehad, die aangaven dat het voor ons niet rendabel zou zijn om zonnepanelen te plaatsen… En daar tussenin, die toch nog voor een rendement van 75 tot 80 gingen.

Positief

Voor iedere categorie valt iets positiefs te zeggen: de 100% rendement jongens geven je in ieder geval hoop, de afraders geven je het gevoel dat er toch nog eerlijke mensen op deze aarde rondlopen en de 75 tot 80% mannen zitten er een beetje tussen. 
Aan de andere kant valt er over iedere categorie ook iets negatiefs te zeggen.

Negatief

De 100 procenters zijn natuurlijk volledig onbetrouwbaar en alleen maar uit op je geld.  De 75 to 80% categorie is wat lastiger. Ze kunnen “gewoon” ondeskundig zijn, maar ook iets geslepener dan de 100% categorie. Het komt natuurlijk betrouwbaarder over als er “eerlijk” bij gezegd wordt dat 100% niet mogelijk is en dat je genoegen moet nemen met minder.

Van de eerlijkheid van de “afraders” valt weinig af te dingen, maar je kunt wel de deskundigheid in twijfel brengen. Althans, dat hoop ik want onze keuze om met ons foute dak toch voor zonnepanelen te gaan is voor het grootste gedeelte gebaseerd op die deskundigheid.

Gebrek aan creativeit

Wat bijna alle leveranciers, die we de afgelopen jaren over de vloer hebben gehad misten, was creativiteit. Ons dak kan dan wel verkeerd liggen, de achterkant van het huis en de tuin liggen op zuid zuid oost gericht. Hier zou je toch wat mee moeten kunnen, bijvoorbeeld panelen verticaal tegen de muur, een veranda met panelen etc. Tot dit jaar zag niemand dit echt zitten. In mijn beleving omdat ze eigenlijk niet meer kunnen dan de panelen op een schuin of plat dak leggen met behulp van wat standaard montagemateriaal.

Dit jaar ging het wel iets anders. Zo zijn er ondertussen veranda’s met transparante panelen te krijgen. Helaas is het rendement  daarvan nog niet zo hoog en zou het voor ons te weinig opleveren. De leverancier waar we nu mee in zee gegaan zijn kwam ook met het idee van de veranda, maar dan met de panelen die we nu op het dak gooien. Dit zou een hoog rendement opleveren, maar de transparantie van deze panelen is beperkt en daardoor zou het ons in de huiskamer te donker worden. Dus voorlopig nog even niet.


Wie is het uiteindelijk geworden

Toen de moed ons alweer bijna in de schoenen was gezonken, kwam er een leverancier met de opmerking dat ons dak weliswaar verkeerd ligt, maar dat een hellingshoek van 22 graden toch nog wel mogelijkheden biedt. Met dat in het achterhoofd zijn we weer verder gegaan en zijn we uiteindelijk bij de leverancier terechtgekomen die meteen over de hellingshoek begon en als enige kwam met een offerte met panelen met een hoge opbrengst (JA Solar Bificial 375 wph) tegen een redelijke prijs. Hiermee denken we, ondanks het te verwachten lage rendement, toch ons volledig stroomverbruik af te kunnen dekken.